Главния секретар Георги Кисьов участва в годишна среща на тематичната мрежа „Бавни Бобови“ към Слоу Фуд Интернешънъл
Главния секретар на Областна администрация Смолян Георги Кисьов участва в конференция на тема „Протеиновият преход и интелигентни стратегии за териториално развитие и туризъм“ в рамките годишна среща на тематичната мрежа „Бавни Бобови“ към Слоу Фуд Интернешънъл.
В срещата участват още експерти от централата на Slow Food Internationalв Бра, Италия, вицепрезидентът на Global Bean - г-жа Лиза Хофман, производители, експерти и изследователи, членове на мрежата „Бавни бобови“ от Италия, Албания, Молдова, Румъния, Латвия и Република Северна Македония, председателят на Слоу Фуд-България - доц. д-р Десислава Димитрова, съветника по въпросите на земеделието и прилагането на ОСП в Европейския парламент - Георги Събев, производители от Родорите, от общностите на Слоу Фуд в България, на МИГ и МИРГ от Родопите.
Участниците в проявата се запознаха с новите тенденции в производството на храни в контекста на зеленият преход в икономиката и здравословното хранене, с възможностите за подкрепа на микро и малките производители да участват в обществени поръчки за доставка на храни за училища, детски градини и социални услуги, управлявани от общините и с европейската Директива за зелени обществени поръчки и как нейното прилагане в националното законодателство може реално да насърчават потреблението на местно произведени храни и продукти. Вторият важен акцент в програмата на конференцията бе темата за интелигентните селища в (Smart villages) - как чрез прилагане на интелигентни стратегии чрез дигитализация и социално-икономически иновации селищата извън градските центрове да предлагат качество на живот и услуги като тези в градовете.
Организатори на събитието са НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“- Смилян, Кметство - с. Смилян и Слоу Фуд - България, в партньорство с Община Смолян и Слоу Фуд Интернешенъл.
Изборът на домакин на този международен форум извън Италия е признание за дългогодишните усилия на Смилян, подкрепяни от Община Смолян, да популяризира традицията на отглеждането на смилянския фасул като част от био-културното наследство на общностите в района на Горното поречие на река Арда, превръщайки го в разпознаваем гастрономически продукти в емблема на кулинарията в смолянския регион, с който се идентифицират Родопите.
Срещата ще продължи на 24 и 25 юни с двудневно изложение-базар „Чиста храна за нас и нашите деца“ в с. Смилян, в който с щандове ще вземат участие производители на органични храни и продукти. Щандовете ще бъдат разположени в парковото пространство пред Кметство - с. Смилян и читалището. Базарът ще включва щандове на производители на храни от сектори "Растениевъдство" и "Пчеларство", култивирано отглеждане на билки и производители на сладка от култивирани и диворастящи горски плодове, мляко и млечни продукти. В дните на базара са предвидени кулинарни демонстрации на Професионалната гимназия по туризъм - Смолян и професионалните готвачи Снежана Орлова от Смолян и Златко Дончев от Ивайловград. Ще има демонстрация на приготвяне на трахана и на сапуни с натурални масла, образователни беседи и . приложно ателие за деца „Направи свое ястие от семена на фасул и бобови варива“.
Работно време:
Понеделник - Петък: 9:00 - 17:30
Събота - Неделя: почивни дни
Телефон:
централа: 0301/ 60192
факс: 0301/ 62333
E-mail:
governor@region-smolyan.org
Булстат:
120068166
Банкови сметки:
Транзитна сметка /наеми, продажби, режийни, дел. разноски, такси, закупени тръжни документи/:
BG59 IABG 7491 3101 2754 01
Банков код: IABG7491
BIC IABGBGSF
„ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК” АД, клон Смолян
Набирателна сметка /отчуждени имоти, депозити, гаранции/:
BG93 IABG 7491 3301 2754 03
Банков код: IABG7491
BIC IABGBGSF
„ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК” АД, клон Смолян
БЛАНКА
ГОРЕЩИ ЛИНИИ
За сигнали за корупция:
от 9:00 до 17:30
телефон: 0301/60153
За сигнали за бедствия и аварии:
от 17:30 до 9:00
телефон: 0301/60193
Обратна връзка: